A mézről


mez fb
A méz régóta kedvenc eledelnek számít, mivel édes íze sokakat elcsábít. Már az ókorból találunk feljegyzéseket a méz fogyasztásáról.

Ám táplálkozástani hatása is jelentős, minthogy a méz természetes formájában nem csak szükséges tápanyagokat, de gyógyhatású anyagokat is tartalmaz, ezért napi fogyasztása nem csak a szükséges tápanyagbevitel egy részét biztosítja, hanem megelőzi testi problémák kialakulását.
 

A méz összetétele:

  • 70% – 80%-ban glükóz és fruktóz keverék, további szénhidrát más cukor formájában
  • 17% víz, a sűrűbbek akár 7-8%-osok is lehetnek
  • jelentős mennyiségű természetes antioxidánsok mint enzimek
  • kalcium a legnagyobb mennyiségben ez az ásvány található benne
  • réz
  • vas
  • magnézium
  • mangán
  • foszfor
  • kálium
  • nátrium
  • cink
  • igen kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C vitamin
A méz jótékony hatása:
- magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás
- 80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk
- rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
- vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
- kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a külömböző betegségek leküzdésében is
- a méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
- a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne
- a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
- a száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát
- magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav


A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.
Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatásást enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz.